Een weekendje weg

Een weekendje weg met het hele gezin houdt sinds kort ook in Liesbeth dat er een assistente meegaat die zich dan een groot deel van de dag met Liesbethje bezighoudt. Over een paar weken is het zover: dan gaan we er voor ‘t eerst mét PAB-assistente op uit.

De eerste jaren na de geboorte van Liesbeth was de zorg voor haar voortdurend voor ons, de ouders, en soms gedurende enkele uurtjes voor onze gezinshulp. Korte nachten en overdag constant aandacht geven aan Liesbeth (en tegelijk vaak een schuldgevoel ten opzichte van onze andere kinderen aan wie we vaak moesten vragen om te wachten tot Liesbethje sliep alvorens samen met hen huiswerk na te kijken, een spelletje te doen, een knutselwerkje te maken) bleek slopend te zijn! Temeer omdat we geen familie hebben die in de buurt woont en af en toe eens kon overnemen.

In oktober/november 2004 gingen we dan ook op zoek naar een oplossing. Een plaats waar Liesbethje af en toe een paar dagen terecht kon, waar ze goed verzorgd werd én leuk bezig gehouden. Niet zo evident, want we zijn vaak met onze neus tegen de muur gelopen tijdens die zoektocht. Het ene negatieve antwoord volgde op het andere. “Ja, we doen aan crisis-opvang van kinderen, maar NIET voor kinderen die bijzondere zorgen nodig hebben!”.

Tot we via Rita, een verpleegster van Kind&Gezin, terechtkwamen bij de Zonnebloem, in Heule bij Kortrijk. De Zonnebloem is een instelling voor kortopvang, een initiatief van zuster Bernadette Beernaert. Gehandicapte kinderen tot 20 jaar kunnen er terecht voor enkele dagen of enkele weken. In ‘t begin was ‘t wel wennen voor Liesbeth (én voor ons!) want we waren immers sinds ze de couveuse verliet altijd samen. Maar na een poosje bleek Liesbeth toch wel op een plezierige manier deel te kunnen nemen aan de activiteiten in de kortopvang. Die gaan van snoezelen over samen koken of muziek maken tot creatief bezig zijn met verf en papier. De mensen die in de kortopvang werken zijn voelbaar geïnteresseerd in het welzijn van hun jonge gastjes. Ze zijn er heel nauw bij betrokken en geven aan de ouders ook heel wat informatie door. Als je je ongerust maakt over je kind mag je hen ook tussendoor eens opbellen om te informeren hoe het loopt tijdens het kortverblijf.

In afwachting van de toekenning van PAB is de Zonnebloem een prima oplossing geweest voor Liesbethje zelf en voor ons hele gezin. Het heeft er mee voor gezorgd dat we er met zijn allen telkens opnieuw enthousiast tegenaan gingen tijdens de weekdagen en tijdens het weekend tot rust konden komen en wat extra aandacht geven aan elkaar en aan onze andere kinderen. Waarvoor eeuwig dank!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.