Plopsa: het eerste attractiepark dat kinderen met een handicap discrimineert!

Sinds een paar dagen is het nieuwe reglementvan Plopsaland ivm hun beleid naar mensen met een handicap van toepassing. En al meteen verschenen er artikeltjes in de pers van teleurgestelde kinderen (en ouders!) wanneer ze opeens van een bepaalde attractie geen gebruik meer mochten maken. Plopsa Coo: Kitty en Liesbeth op de Konijntjes
Ondertussen wordt er druk gefacebooked over dit onderwerp en hopen we daar toch nog iets aan te kunnen veranderen. Want immers, ook wij gaan in de zomer een week naar de Ardennen en kozen bewust voor een vakantiehuis in de buurt van Plopsa Coo omwille van Liesbeth en de kleintjes.
Maar met dit nieuwe beleid zou Liesbeth nog nauwelijks op een attractie mogen, en ook onze pleegkinderen met een mentale beperking zouden enkele leuke attracties aan hun neus moeten zien voorbijgaan. Wat een teleurstelling!

Onze assistente Kitty maakte al meteen een petitie klaar. Lees hieronder maar hoe je ons kan steunen door die te tekenen!
Eén van de mama’s van de Facebookgroep voor ouders van “speciale kindjes” schreef daarover een hele mooie tekst. Die vind je dus hieronder!
———————-

FLOP-SA
by Lies

Het spijt me te melden dat vanaf heden de wachtrij aan de inkom van Plopsaland drastisch zal verlengen. Iedereen zal er een IQ-test moeten afleggen en enkele praktische proeven. Hoe anders kunnen ze het label mentaal of fysisch gehandicapt op iemand plakken? En dat label is heel belangrijk, want vanaf nu zijn veel attracties verboden voor mensen met een mentale handicap en nog veel meer voor mensen met een fysische handicap. De reden voor het eerste is omdat die “niet een volledig besef van tijd en ruimte” hebben, de tweede omdat ze “niet autonoom en zelfredzaam” zijn*.

Uiteraard mogen mensen zoals Noortje wel overal op, zij heeft een volledig besef van tijd en ruimte – haha – en zal zeker niet panikeren als een attractie op 30 meter hoog blokkeert. Bovendien is ze heel zelfredzaam – haha – en zal zij bij een evacuatie zonder problemen die 30 meter naar beneden klimmen. Isaak daarentegen mag vanaf nu niet meer op oa de boomstammetjes, de slingermolen, de klimboom (waar hij zo fijn in klauterde), de springkastelen,… en zelfs niet van de glijbaan!!! Om evacuatieredenen, juist, ja…

Dat wij Isaak goed kunnen vasthouden en dragen bij een evacuatie, dat is geen goede reden. Uit veiligheidsredenen kan je beter een hele groep uitsluiten. Dit nieuws kwamen we te weten door een triest verhaal over een meisje met Down dat na ettelijke jaren wel mogen en na 45 minuten aanschuiven niet op haar favoriete attractie mocht. Het meisje was zo overstuur, dacht dat ze stout was en daarom gestraft. Over was de pret.

Wij ouders van de Facebookgroep Speciale kindjes Vlaanderen steigerden. We uitten onze grieven op de FB-Plopsa site, de een al wat beleefder dan de ander. Ik denk niet dat iemand kan begrijpen hoe pijnlijk dit is voor ons. Mijn hart breekt, ik heb er al wat traantjes voor gelaten. De steun echter die we ervaren omdat we met een grote groep op zijn zachtst gezegd ons ongenoegen uiten, is gelukkig een ferme pleister.

Discriminatie, het is een zwaar woord, maar volgens mij hier van toepassing. Plopsa vindt van niet. Gelukkig kunnen knappe koppen wel uitleggen dat het effectief zo is.

Het gaat hier om veiligheidsredenen, zegt Plopsa. Ja, dit past in het plaatje van de huidige maatschappij. Het is de gewoonte veel te snel te procederen en instanties wapenen zich daartegen. Hier is sprake van men oogst wat gezaaid werd… We komen terecht in Amerikaanse toestanden. De handleiding van Isaaks rolstoel is daar een perfect voorbeeld van. Er staan 2 soorten iconen in: 1) waarschuwing, 2) gevaar!. De definitie van de 2 iconen staan op blz 1: waarschuwing = de gebruiker wordt geattendeerd op de kans op letsel indien het advies niet wordt opgevolgd, gevaar = de gebruiker wordt geattendeerd op de kans op ernstig letsel of OVERLIJDEN indien het advies niet wordt opgevolgd. Er zijn 10 boodschappen met icoon waarschuwing en 29 met gevaar!!! En ik laat mijn jongen van 3 daar zomaar in??

Ik, als ouder, begeleider, weet goed genoeg wat mijn kind kan. Ik hoef geen betuttelende regeltjes en wil gerust een verantwoordelijkheidsattest tekenen. Zolang mijn kind maar zo normaal mogelijk kan zijn. Opgroeien houdt bepaalde risico’s in, voor alle kinderen. Ik laat de kinderen alleen buiten spelen. Zo leren ze op te passen. Als ik constant ingrijp, worden ze nooit zelfstandig. Maar het houdt een kleine kans in dat ze gegrepen worden door een auto. That’s life. Pamper je kind of laat het (begeleid) experimenteren en draag dan ook de gevolgen.

Wat is de volgende stap? Verbod op huizen met trappen voor rolstoelpatiënten? Want die raken niet geëvacueerd vanop de 1ste verdieping bij brand. En daarna ook voor kleine kinderen, want mijn valide dochter is er al meermaals van gevallen… Je kan niet voor elk zeldzaam ongeval een regel maken. ALLE gehandicapte mensen uitsluiten omdat er een PAAR een risico vormen is wel heel drastisch. Als je zo voor veiligheid bent: haal dan alle auto’s van straat want daar gebeuren procentueel veeeeel meer ongevallen mee dan in een pretpark.

In ieder geval, ze hebben de verkeerde groep mensen gekwetst. We zijn het al gewoon voor onze kinderen te vechten als een leeuw en zullen dat blijven doen. Er is een petitie op touw gezet (tekenen aub), we dienen massaal klacht in bij het centrum voor gelijkheid van kansen, hebben de VRT gecontacteerd,… Nog ideeën?

En we bloggen **

gehandicaptengids Plopsa

ook dit is zeker het lezen waard, geschreven door een mama met een kindje met Down

3 Antwoorden op “Plopsa: het eerste attractiepark dat kinderen met een handicap discrimineert!”

  1. Proficiat gewenst aan de mama die deze brief schreef. Ze heeft gelijk als ze over DISCRIMINATIE schrijft want dat is wel zo.
    Hoe lastig het wel is om altijd te moeten vechten voor je rechten is verschrikkelijk. Dit zou niet mogen zijn. Ik geef dan ook heel graag mijn steun aan alle ouders die dit meemaken.
    En…. blijven vechten !! Al is dat niet gemakkelijk……

  2. Ik ga over het rooie bij zoiets! Discriminatie op kleur en geloof mag niet want hoho!! Maar ineens op ‘n beperking wel?! Test hen maar eens op alles! Ik hoop zo hard dat ze op hun bek gaan!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.