Plopsa onder vuur na beperking gehandicapten

Hier de link naar het artikel in de krant De Morgen.

Plopsaland heeft het aantal attracties dat gehandicapten kunnen gebruiken beperkt. Omwille van de veiligheid, zegt Plopsaland. Onzin, vinden ouders en begeleiders. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en minister Pascal Smet (sp.a) bemoeien zich met de zaak.
Negentien attracties zijn niet toegankelijk voor kinderen en volwassenen met een fysieke beperking. Wie mentaal gehandicapt is, moet passen voor vier attracties. Op aanraden van de externe firma die onze veiligheidsvoorwaarden bepaalt, zegt Plopsa. Overdreven, vindt Chantal Thijsman. Ze is moeder van drie kinderen met een beperking, eentje fysiek en haar twee pleegbroers mentaal. “Kleuterklassen, bange kinderen en stoere pubers gedragen zich veel roekelozer en gevaarlijker dan gehandicapte kinderen, die van heel dichtbij begeleid worden.” Mensen met een beperking maar zonder zichtbare handicap, krijgen op doktersattest een Plopsa-ticket aan halve prijs. Voor zichtbaar gehandicapten komt die korting vanzelf. Ook dat stoot Thijsman tegen de borst. “Uiterlijk zie je niets aan mijn pleegzoon, maar hij heeft het IQ van een peuter. Wij laten hem zelf bijna nergens op of in. Mijn dove en deels blinde dochter is daarentegen bijzonder kalm en stressbestendig. Ok, een ticket kost ons nog geen 15 euro. Maar dat betaal ik niet om naar de diertjes te komen kijken. Dat kan elders gratis.” Die speciale tickets gebruikt Plopsa om haar klanten met een beperking goed te kunnen informeren, zegt het pretpark. “Iedereen wil veilig in en uit een attractie”, legt directeur Steve Van den Kerkhof uit. “Wie de volle prijs betaalt en de informatie per attractie negeert, neemt een risico. Bij een ongeval is het dan niet aan ons om uit te maken wie daar de verantwoordelijkheid voor draagt.” Ook een persoon met een handicap heeft het recht om een zeker risico te nemen, vindt Thijsman. Maar misschien wordt het pas gevaarlijk bij een evacuatie? “Weer gehandicapten dan meteen uit treinen, trams en ziekenhuizen. Wie in bed ligt, kan niets overkomen. Gehandicapte mensen hebben recht op participatie, dat zeggen verschillende internationale verdragen.” Enkele honderden mensen tekenden online protest aan, Plopsaland krijgt er van langs op Facebook en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) ontving zo’n 25 meldingen. Minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (sp.a) noemde de beperking in het Vlaams Parlement “excessief en buitenproportioneel”. Vrijdag volgt overleg. We doen enkel wat de externe beveiligingsfirma ons vraagt, reageert Van den Kerkhof van Plopsaland. “Wij openen geen attracties zonder veiligheidsinspectie van de firma TUV. Zij bepalen de toelatingsvoorwaarden zoals lengte, beperking, een eventuele zwangerschap. Wij plegen nu overleg met een patiëntenorganisatie die om een gesprek heeft gevraagd en met het CGKR. Kunnen zij de firma overtuigen dat deze beperking niet algemeen hoeft te zijn, dan zijn we bereid om dat aan te passen.”
© 2012 De Persgroep Publishing
De Morgen 26 april 2012

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.