Sportweek in Brakel

sportkamp 1 Tijdens de twee maanden durende zomervakantie mist Liesbeth duidelijk het contact met een groep kinderen, dus zochten wij een oplossing voor dat gemis. We namen contact op met de sportdienst in Ronse om Liesbeth in te schrijven voor een paar kleutersportkampen (de buitensporten die beoefend worden met de lagere schoolkinderen zouden voor Liesbeth motorisch niet haalbaar zijn), maar kregen nul op het request. De sportdienst stelde zich vragen bij de reacties van andere kinderen op Liesbeth en omgekeerd.

Via de maandelijkse sportnamiddagen voor personen met een handicap (Everybody Moves) die door de verschillende sportdiensten van de Vlaamse Ardennen wordt georganiseerd kwam Liesbeth in de sporthal van Brakel terecht eind mei waar we dan de sportmonitrice Caroline aanspraken over de mogelijkheid om Liesbeth in De Rijdt (sporthal in Brakel) te laten inschrijven voor een sportkamp. Caroline zag daar totaal geen bezwaren in en besprak dit met haar collega’s en enkele dagen later was de inschrijving voor een sportweek in juli en één in augustus. Met assistente vanzelfsprekend.

sportkamp 3 Die eerste sportweek is ondertussen achter de rug en was een groot succes! Liesbeth werd goed aanvaard door de Brakelse kindjes en heeft zich een week lang prima kunnen uitleven, waar de foto’s getuige van zijn!

De samenwerking tussen de verschillende sportmonitoren onder leiding van Caroline met de persoonlijke assistente van Liesbeth verliep zeer goed en zoals verwacht werd Liesbeth extra gestimuleerd door de groep “gewone” kinderen rondom haar. Zij kwam dan ook elke dag moe maar superblij thuis en kon de volgende morgen niet snel genoeg weer in De Rijdt zijn! Nu kijkt zij alweer uit naar haar tweede sportweek half augustus!

Iedereen heeft de mond vol over een inclusieve maatschappij. Veelal wordt daarbij vooral gedacht aan de integratie van allochtone mensen maar wordt gemakshalve vergeten dat vaak de integratie van onze autochtone mensen met een handicap al onmogelijk wordt gemaakt door hen niet toe te laten deel te nemen aan het gewone onderwijs, aan een gewone jeugdbeweging, enz.
Nochtans heeft inclusie duidelijke voordelen voor alle partijen. Dank zij Caroline beleefde Liesbeth een fantastische sportweek en leerden de Brakelse kindjes hoe ze kunnen communiceren en omgaan met een doof, slechtziend meisje in rolstoel.
Dat leverde leuke taferelen op.
sportkamp 2 Jonge kinderen die met veel interesse vragen stellen aan de assistente van Liesbeth over het waarom van haar handicap, die grààg de rolstoel van Liesbeth verder duwen of haar de gevallen bal aangeven.
Liesbeth die kruipend over de vloer zich naar een kindje haast dat niet over een hindernis in het parcours geraakt en dat kind dan een klein duwtje gaat geven om haar er over te helpen. Kinderen die wél inclusief met elkaar omgaan en voor elkaar zorgen!
Een dikke pluim voor Caroline!

2 Antwoorden op “Sportweek in Brakel”

  1. volwassenen kunnen veel leren van hoe kinderen spontaan inclusief met elkaar omgaan! We moeten niet steeds in hun plaats denken, integendeel: kijk hoe zij het spontaan doen, kinderen met en zonder beperking, héél mooi. Zeker nooit opgeven, het is een lange weg, maar elke stap is er eentje vooruit!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.