Op controle in het CP-referentiecentrum

Liesbeth was vorige week weer in het CP-referentiecentrum in Gent om naar haar knietjes te laten kijken. Die krijgt ze immers niet meer echt recht.
Deze vergroeiingen zijn enerzijds normaal bij kinderen met CP, anderzijds kunenn ze worden tegengegaan door goed gebruik van apparatuur en voldoende kiné.
Na haar zeer goed geslaagde heupoperatie vorig jaar in september zat ze dus lange tijd in het gips. Gezien beide benen gegipst waren van lies tot tenen kwamen haar knietjes ook weer goed te zitten. Alleen… na het verwijderen van het gips heeft ze nog een hele tijd moeten wachten op de nieuwe beenstrekkers, en had ze die pas tegen sinterklaas. Resultaat: alweer misvorming!
Van december tot mei droeg ze vrijwel dagelijks haar binnenschoenen en beenstrekkers. Maar dan bleek ze drukplekken te krijgen op haar voeten. Een teken dat de binnenschoenen te klein of te smal worden. De orthopedist probeerde dat op te lossen door ze wat ‘uit te warmen’ maar een paar dagen later waren de drukplekken er opnieuw.
Dus maat laten nemen voor nieuwe binnenschoentjes die eerst eind juni zouden geleverd worden maar dat liep uit (klink bekend?) en ze zouden klaar liggen in het bureau van de orthopedisten (Vigo) in het CP-referentiecentrum als we op controlebezoek gingen. Ze lagen er niet! Na wat heisa (Voor mij was ‘t echt genoeg geweest, ik was echt boos! Ik weet immers hoe belangrijk het gebruik van apparatuur is voor Liesbeth!) is één van de orthopedisten de binnenschoenen gaan ophalen in Wetteren, konden de beenstrekkers weer gepast worden (moeten over de binnenschoenen) en moesten die op hun beurt ook weer worden aangepast. Gelukkig werden die twee dagen later alweer geleverd. Nog nooit zo snel bediend geweest!
Het resultaat van de twee perioden zonder beenstrekkers is wel dat Liesbeth in het najaar een drietal keer een week gegipst zal moeten worden om die knietjes weer wat rechter te krijgen.
Of hoe een kleine firma die goed werk leverde (CTO) te groot is geworden, te vaak gefusioneerd (Vigo) en aan kwaliteit en dienstverlening inboet.
Ter informatie: zo’n paar binnenschoentjes kost aan het RIZIV al gauw zo’n 2500 euro. Tel daar nog beenstrekkers bij en alle andere hulpmiddelen! De handicap van onze kinderen is dus big business!

2 Antwoorden op “Op controle in het CP-referentiecentrum”

  1. ja dat ken ik ook, normaal zou ik een aangepaste rolstoel gekregen hebben. vergeet het maar. ik kan zelfs met mijn brace of gesterkte beenstrekker niet in de rolstoel. ze hebben natuurlijk daar een bol vor aan de knieen bijgezet.
    en zou verschillende zaken bijgekregen hebben. dat is ook niet geval geweest.we gaan dus nooit meer in de CM van heist op de berg. blijkbaar heeft mijn ma nog geprobeerd maar dat kon zogezegd niet meer veranderd worden.

    groetjes
    Veerle

  2. Hier ook zo een verhaal van de dienstverlening van het vigo… Eind februari maat laten nemen voor hoge rijglaarsjes, quint heeft een platvoet en zijn spieren in zijn kuit moeten worden gerekt met die laarsjes… Na het maat nemen 2 weken in de gips met beide benen om er de perfecte lengte in de botjes te kunnen…gipsen mogen eraf en botjes moesten klaar zijn…. Maar vigo was alles van hem kwijt, er was nooit maatje geweest… Dus nieuwe maatname en weer 2 weken in de gips….. Wat al niet met mijn goesting was…. Na 2 weken eindelijk nieuwe hoge rijglaarsjes…maar elke keer drukplekken en blaren …. Vele keren mee terug naar pellenberg , vigo geweest voor aanpassingen….maar ondertussen kon hij ze niet aandoen… Heb dan ook klachtenboeken gestuurd want we waren al half juni en hij had nog steeds niet de juiste steun voor zijn voet… Begin juli nog eens een bespreking in vigo maat met professor van pellenberg erbij …. En wat blijkt nu , zijn voet is de laatste maanden zo hard gaan doorzakken dat een operatie nodig is… Rijglaarsjes kunnen het probleem niet meer verhelpen… Dus door het langdurig aanslepen van het vigo moet mijn zoon in oktober een operatie aan zijn voet ondergaan… En tot dan heeft hij geen hoge rijglaarsjes om aan te doen… Ineens is het blijkbaar niet meer zo belangrijk… Snappen wie het snappen kan…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.