Dagschema

Liesbeth, september 2010
Vandaag (en morgen?) weer schitterend nazomerweer. Maar zo tussendoor kregen we ook al erg frisse en natte septemberdagen. Waarschijnlijk is dat de reden van de verkoudheden die elk gezin dezer dagen teisteren.
Ook bij ons gaat het van de ene naar de andere over. Maar gelukkig is nog niemand echt thuis moeten blijven, ook Liesbeth niet!

Liesbeth, september 2010 B Vorig weekend genoot ze alweer van haar zandbak, samen met Dévote, haar assistente. Dat leverde dankzij broer Jonathan enkele mooie foto’s op. Hij is immers heel wat handiger dan ikzelf met dat digitale toestelletje!

Vandaag werkten we aan het overzichtelijker maken van een muur in de kamer van Liesbeth.
Met metalen latten (Ikea) die we vastmaakten aan haar muur zodat de kunstwerkjes van Liesbeth voortaan moeiteloos kunnen worden opgehangen met de bijbehorende magneten.

En daaronder nog een metalen strook, maar die gaan we gebruiken als dagschema voor Liesbeth. ‘
dagschema A
‘t Zal wel wat discipline vragen om elke avond de indeling van de volgende dag aan te brengen!
Maar anderzijds zal het op termijn voor Liesbeth een prima hulpmiddel worden! Zo kan ze bijvoorbeeld zelf zien of ze na schooltijd nog de kiné of de logo op bezoek krijgt voor een uurtje therapie. Ook de assistentenwissels gedurende de dag zullen duidelijker worden. En meteen leert ze ook wat dagelijks terugkomt, zoals tanden poetsen, bad nemen, enz.
In elk geval vond Liesbeth dat schema meteen al interessant genoeg om een poosje naar te kijken met haar assistent. En natuurlijk overal naar te wijzen en met een gebaar te zeggen wat ze zag of te vragen wat er stond.
Voor wie denkt ook baat te hebben bij zo’n dagschema nog even wat advies! De meeste handelingen hebben we gezocht binnen de picto-reeks van sclera. Die kan je vinden bij de links op deze site (Materialen > picto’s). Voor de assistenten en de therapeuten gebruiken we hun foto. Elke prent werd geplastificeerd en voorzien van een magnetische kleefstrook. Die vindt je bij firma’s van schoolmateriaal, of ook op een rolletje bij Hema.

dagschema B Een kind als Liesbeth aardt het best binnen een strakke structuur. Als we die structuur doorbreken omwille van een uitstap op zo, proberen we haar dat ook van tevoren duidelijk te maken met gebaren.
Zo staat voor zondag aanstaande een hele dag Brasschaat op het programma. Daar wordt een make-a-wish-feest georganiseerd waar we nu voor ‘t eerst aan zullen deelnemen. En wat voor Liesbeth de dag extra-fijn maakt is dat haar vriendinnetje, Charlotte, ook meegaat!
En, beloofd, we zullen zorgen voor foto’s van die make-a-wish-dag!

3 Antwoorden op “Dagschema”

  1. Ben altijd blij en gelukkig als ik wat nieuws hoor over Liesbethje. Jullie vinden ook de aangepaste methode om haar te helpen en daarmee langs deze weg ook andere te helpen wat niet te onderschatten is. Ook bedankt aan Jonathan voor zijn mooie foto’s.
    Beste groetjes aan iedereen en een zoentje aan Liesbethje,
    Yvette

  2. hallo iedereen ,
    Ik ben een beetje laat met deze reactie want het is hier ook vrij druk geweest , sorry .
    Telkens ik over jullie Lysebethje lees vraag ik mij af hoe jullie het allemaal gedaan krijgen ! Ik vind jullie een toffe bende en iedereen werkt daar aan mee . TOF LEUK PRACHTIG grtjes knufs kuskes van mij !!!!!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.